Veel bestemmingen lenen zich prima voor een vakantie van één dag.

De highlights van Zagreb

Op zoek naar een stedentrip voor een korte weekendbreak zochten we naar een bestemming op maximaal 3 uur vliegen, groot genoeg om in twee dagen te kunnen bekijken en dan ook nog het liefst een stad waar we nog nooit eerder geweest waren. De datum in maart was al vastgelegd alleen de locatie nog een vraagteken. Zoekend tussen een hoop bekende plaatsen dook ineens Zagreb op! Kroatië is al jarenlang een van onze favoriete vakantiebestemming. We hebben de laatste jaren al verschillende delen van het land gezien. Het is een fijne combinatie van mediterrane flair met een vleugje van het stugge Balkan. Ze weten in Kroatië prima wat lekker eten en drinken is, maar de opdringerige proppers en andere overenthousiaste medewerkers uit de toeristenbranche blijven je hier meestal bespaard. Bovendien is het land rijk aan historie en cultuur. De kust van Kroatië kennen we inmiddels vrij aardig, maar in het binnenland zijn we, buiten de Plitvice meren, nog niet geweest. Het werd dus Zagreb!

We krijgen er geen spijt van. Zagreb ligt op slechts anderhalf uur vliegen vanuit Nederland en België. Vanaf het vliegveld sta je, via een vaste busverbinding, binnen een half uur in hartje centrum. We halen ’s avonds alvast onze Zagreb-citycard op bij het kantoor van de toeristische informatie op het Ban Jelicicaplein. Hiermee hebben we recht op gratis openbaar vervoer en krijgen we korting op de entree bij veel musea. We hebben zin in morgen.

citycard

9:00 uur – ontbijt in Hotel Jägerhorn

We hebben een super hotel midden in het centrum. Het hotel is precies gelegen aan de drukste winkelstraat van Zagreb aan de rand van de benedenstad en de bovenstad. Zo goed als alle bezienswaardigheden zijn binnen tien minuten te bereiken. We genieten van een lekker ontbijtje met verse broodjes en vers fruit. Het hotel is niet erg groot, maar wel erg sfeervol. De staf is erg vriendelijk en geeft ons direct al wat tips voor leuke restaurants in de buurt.

ontbijt

Vanaf ons hotel slaan we linksaf de Ilica in. Dit is de belangrijkste winkelstraat van Zagreb die dwars door de stad van oost naar west loopt. Het is hier altijd druk met winkelende mensen en voorbij zoevende blauwe trams. We waren niet echt van plan om vandaag veel winkels te gaan bekijken en dat is maar goed ook. In Zagreb sluiten de meeste winkels op zaterdag al vroeg de deuren. Vanaf een uur of twee zijn de meeste winkels hier gesloten. Kom je hier echt om te winkelen dan is de vrijdag veel geschikter om lekker rond te neuzen in de vele leuke boetiekjes die de stad rijk is.

ilica

10:05 uur – Ban Jelacica plein

Dit plein is het kloppende hart van Zagreb. Alle tramlijnen stoppen op dit plein en je vindt hier ook het toeristische informatiepunt. Het is er eigenlijk altijd druk. De gebouwen rondom het plein vertegenwoordigen zo’n beetje alle periodes uit de recente geschiedenis van Zagreb. Moderne nieuwbouw, neo-klassieke gevels en strak communistische gebouwen wisselen elkaar af. In het midden van het plein staat een beeld van Ban Jelacica. Deze Oostenrijkse gouverneur, uit de 19e eeuw, van Kroatië was erg populair omdat hij de Kroatische onafhankelijkheid ondersteunde en het lijfeigenschap in Kroatië afschafte. We steken het plein over en gaan richting de grote kathedraal van Sint Stefanus.

banjelica

De weg loopt enigszins omhoog en we komen nu in het oudere deel van Zagreb. De stadswijk Kaptol was eeuwenlang in handen van de kerk. De meeste gebouwen hier waren dan ook kerken en kloosters. De huizen op het plein rondom de kathedraal stammen grotendeels nog uit de Middeleeuwen en geven je een goed beeld hoe Zagreb er in die tijd uit moet hebben gezien. Op het midden van het plein staat een grote zuil met een gouden engel erop. Als je naar een van de buitenwijken wil neem je vanaf dit plein ook de bus.

algemeen

10:20 uur – de Sint Stefanus Kathedraal

Hoewel de kathedraal er aan de buitenkant mooi uit ziet is hij aan de binnenkant niet zo bijzonder. De Stefanuskathedraal heeft heel wat de lijden gehad in de loop van de geschiedenis. Al in de elfde eeuw na Christus stond hier een kathedraal, maar deze werd verwoest door de Tartaren in de 13e eeuw. Ondanks de versterkte muren en torens die rondom de kathedraal werden gebouwd, een groot deel hiervan is nog in tact, werd de kathedraal nogmaals verwoest in de 18e eeuw door een aardbeving. Wederom werd de kathedraal herbouwd. Dit keer in in neogotische stijl . Nog steeds staat de kathedraal voor renovatie in de steigers. In de kathedraal vind je diverse graven van oude bisschoppen. Het graf van bisschop Stepinac is hierbij het meest bijzonder. Hij ligt in een glazen kistje gebalsemd opgebaard achter het hoofdaltaar van de kerk. Voor de Kroaten is hij een belangrijk man die het opnam voor de katholieken ten tijden van het communistische bewind. Om de kist heen liggen vele bedankjes en voor de kist doen gelovigen een gebed. Het is een erg bijzonder tafereel zo tussen het kaarslicht.

kathedraalbinnen

Omdat de kathedraal zo vaak verwoest is, is het interieur niet heel erg speciaal. Er zijn wel wat mooie kunstwerken van Albrecht Dürer en Ivan Mestrovic te bewonderen, maar verder is de kathedraal vrij sober. Rondom de kathedraal vind je nog steeds de oude muren die de kathedraal moesten beschermen en het bisschoppelijke paleis. Loop ook zeker even rondom de kathedraal om de achterkant en de gebouwen er om heen te bewonderen.

kathedraalachterkant kathedraal

10:45 uur – de Dolac markt, de boerenmarkt

Vanaf de kathedraal steken we recht over en lopen de kleine straatjes in van het oude Zagreb richting de Dolac markt. Hier is iedere dag van de week een boerenmarkt te vinden. Onder de vrolijke rode parasols staan zomer en winter de boeren uit de buurt hun gewassen te verkopen. In de overdekte markthal ernaast wordt ook verse vis verkocht. Naast groenten en fruit kun je er ook handgemaakte souvenirtjes kopen. Houten speelgoed, warme slofjes van schapenvacht of prachtige geborduurde jurkjes en sjaals. Er wordt deze morgen druk gehandeld op de markt. Het is er een gezellige drukte op de vroege ochtend.

dolac

Vanuit de markt lopen we verder richting de bovenstad. Via de trapjes komen we in de Opatovina. Hier loopt de markt nog wat verder door met allerlei kraampjes met kleding. We lopen tot het einde, gaan het parkje in en slaan links af richting de oude stadsmuur van Kaptol. De oude resten hiervan staan op sommige plaatsen nog overeind en via een doorgang kom je in het stadsdeel Gradec terecht.

tkalciceva

11:10 uur – koffie op de Tkalciceva

We gaan door de opening in de muur naar de Tkalciceva. Dit is de gezelligste straat van het oude stadsdeel Gradec. In deze straat zitten in de oude huizen tal van koffiebarretjes, cafés en restaurants. En ook op de vroege ochtend is het er al gezellig druk op de verwarmde terrassen. We drinken een cappuccino in een heel klein barretje dat helemaal gedecoreerd is door één kunstenares. De bar, de tafels, de spiegels en ook het hele terras is door deze kunstenares vormgegeven. Het is expressieve moderne schilderkunst in zachte kleuren en maakt het terras ondanks de bewolkte dag een stuk zonniger. De eigenaar vertelt dat hij de zaak regelmatig laat opfleuren door een andere artiest.

koffie

Na de heerlijke cappuccino lopen we verder richting de bovenstad. Via de Kravavi Most en de Radiceva slaan we bij het beeld van de ruiter links af richting de Stenen Poort.

11:50 uur – via de Stenen Poort naar de bovenstad

De Stenen Poort is nog een van de weinige overblijfselen van de oude stadsmuur en stadspoorten die vroeger rondom de bovenstad lagen. In de stadspoort staat een portret van Maria dat tijdens een stadsbrand als in een wonder ongeschonden bleef. De hele poort is een bedevaartsplaats geworden waar mensen komen bidden voor Maria en een kaarsje branden. De poort is betegeld met bedankjes van gelovigen. Dit geeft een heel bijzonder mystiek sfeertje. We branden een kaarsje en vervolgen onze weg.

kaarsenstenenpoort

stenenpoort

12:00 uur – naar het Stadsmuseum

Vanaf de Stenen Poort gaan we rechtsaf de Opaticka in. Aan het einde van de straat ligt het Stadsmuseum van Zagreb. Dit is een superleuk museum voor wie wat meer te weten wil komen over de geschiedenis van Zagreb. Het museum is gevestigd in een oud klooster, een prachtig oud pand met een mooie binnenplaats. We lopen door de diverse kamers heen waar met een hele hoop voorwerpen de geschiedenis van Zagreb wordt weergegeven. Oude wapens, kostuums, propagandaposters en nog veel meer. Je daalt ook even de trappen af naar de catacomben waar opgravingen zijn geweest. Hoewel de omschrijvingen allemaal in het Kroatisch zijn krijg je toch een mooi beeld van het historische Zagreb. De opstellingen zijn speels en beeldend, zo is er een kamer in eind 19e eeuwse stijl met mooie meubels en prachtige japonnen, in een van de kamers is in de vloer de plattegrond van de stad en een van de kamers verbeeldt de verwoestingen van de Joegoslavië oorlog met beeldmateriaal en puin. Het is echt een museum waar we een klein uurtje ronddwalen alvorens we doorlopen richting het Sint Marcusplein.

stadsmuseum

13:15 uur – het Sint Marcusplein

Het Sint Marcusplein is het bestuurlijke centrum van Kroatië en Zagreb. De regering heeft hier zijn gebouwen en kantoren. Dat is ook wel goed te merken. Op ieder straathoek staan agenten en er is overal camera bewaking. De sint Marcuskathedraal kun je niet bezoeken, maar de buitenkant is even bijzonder. Het dak is gemaakt van gekleurde dakpannen die aan de ene kant een vrolijk gekleurd patroon vormen en aan de andere kant het wapen van Kroatië en Zagreb. Het plein zelf is door het gebrek aan winkels of restaurants een beetje saai. Er valt niet zo veel te beleven dus gaan we snel verder.

sintmarcus

Vanaf het Sint Marcusplein gaan we linksaf de Cirilometodska in. We lopen nu richting het museum van Naïve kunst en het museum voor de gebroken relaties.

13:20 uur – museum van de gebroken relaties

Op de Ćirilometodska ligt een van de leukste musea van Zagreb. Het museum van de Gebroken relaties. Het museum werd opgericht in 2010 door twee kunstenaars die ex-geliefden zijn. Het kunstenaarskoppel ging in 2003 uit elkaar en bleef met een hoop spullen zitten die geen van beiden wilde hebben. Allemaal herinneringen aan hun relatie waar geen van beide behoefte aan had. Als grap werd de suggestie geopperd om er een museum van te maken en enkele jaren later deden ze dat echt. De collectie werd aangevuld met spullen van vrienden en hun verbroken relaties en begon een rondtoer door de wereld. Gedurende de tentoonstelling door Europa werden meer en meer spullen aangeboden voor de expositie. In een mooie expositieruimte staan diverse objecten tentoongesteld uit verbroken relaties. Een kabouter die op de voorruit belandde toen de ex de straat uit reed, de champagne kurk van de fles die geopend werd om de bruiloft te vieren die niet plaatsvond, liefdesbrieven en nog veel meer. Overal is in een kort of soms lang verhaal de achtergrond van het object uitgelegd. Sommige verhalen zijn grappig, andere romantisch, sommigen ook erg verdrietig. Alle verhalen gaan over de liefde en hoe die verloren ging. Een erg leuk museum voor een kort bezoek. Ik neem nog een reep “ I hope you’re ass get’s bigger” chocolade mee als souvenir.

gebrokenrelaties

13:40 uur – uitzicht en straatkunst

Vanaf het museum slaan we eerst even linksaf de Katarininstraat in. Als je hier rechtdoor loopt kom je bij een prachtig uitzichtpunt terecht waar je de nieuwe en oude stadsdelen van Zagreb goed kunt zien. Op het donkere vervallen gebouw achter ons is een enorme blauwe vinvis getekend. We hadden hem al gespot vanaf de Dolacmarkt, maar nu zien we hem van dichtbij. De mural is getekend na aanleiding van het Rendez-vous festival. Een straatkunstfestival waarbij kunstenaars uit heel de wereld prachtige werken maken in de openbare ruimte. Deze is gemaakt door Etien en is werkelijk gigantisch. Door de felle blauwe kleur en het donkere gebouw op de achtergrond lijkt het ’s avonds wel alsof hij door de lucht zweeft. In Zagreb vind je op meerdere plaatsen mooie muurtekeningen. Wie meer tijd heeft voor zijn bezoek aan de stad loont het zeker de moeite de murals op te sporen.

walvis

13:50 uur – Lotrsaktoren en kabelbaan

We lopen een stukje terug en slaan weer linksaf richting de Lotrsaktoren. Dit is een van de oude overblijfselen van de verdedigingswerken van de bovenstad. Bovenop de toren is een uitzichtpunt. Wij blijven op de grond en nemen het kleinste kabelbaantje ter wereld naar beneden. Al vanaf 1890 vervoert dit kabelbaantje bewoners en toeristen van Zagreb van de boven naar de benedenstad en vice versa. De mooie blauwe wagentjes brengen ons snel naar Ilica waar we eerst een plekje zoeken om te lunchen.

kabelbaan

14:00 uur – lunch

Omdat we graag nog de rest van de stad willen zien gaan we voor een snelle lunch. Overal in Zagreb vind je zaken waar je lekkere verse belegde broodjes kunt krijgen. De Italiaanse invloeden zijn in deze broodjeszaak goed merkbaar. De verse broodjes met Dalmatische ham of gedroogde worst vliegen er over de toonbank. Aan het kleine tafeltje in de zaak eten we even snel een broodje en nemen en een cappuccino. Ondertussen kijkend naar al het winkelende publiek wat door de straten snelt. We willen graag de benedenstad nog bekijken vandaag en de tijd die we in de bovenstad hebben doorgebracht verraste ons.

lunch

14:30 uur – wandeling door de benedenstad

De benedenstad van Zagreb heeft een hele andere sfeer als de bovenstad. De benedenstad werd in de 19e eeuw ontworpen en uitgedacht om plaats te maken voor de snelgroeiende bevolking van Zagreb. Het was de tijd van opkomende nationalisme in Kroatië, wat toen die tijd nog bij Oostenrijk-Hongarije hoorde. De industrie was in opmars en er was een grote groep nieuwe rijken die ook graag hun rijkdom toonden. Dit alles is in de benedenstad terug te vinden. We lopen langs de Zrinjevac die overgaat in de Kralja Tomislava richting het station. Dit is een brede straat met aan de ene kant over heel de lengte een prachtig park en aan de andere kant prachtige 19 eeuwse Art-Nouveau huizen.

benedenstad

In de straat staan diverse musea. Als eerste passeren we het Archeologisch museum wat gevestigd is in een prachtig monumentaal pand. Even verder aan het einde van het eerste parkje staat het reusachtige in neoklassieke stijl opgetrokken museum voor oude meesters en aan de overkant het museum voor moderne kunst. Verder lopend richting station lopen we ook nog langs het kunstpaviljoen. Een enorme expositieruimte van gele zandsteen. De straat doet denken aan de Franse steden zoals Lille en Parijs. Grote pompeuze gebouwen in neo-klassieke stijl en veel grote monumentale herenhuizen aan een grote brede laan.

benedenstad2

Bij het treinstation slaan we rechtsaf de Ante Starcevica in die weer overgaat in de Mihanoviceva. Aan onze rechterhand vinden we hier de botanische tuin. We bezoeken Zagreb in maart dus laten we de nu wat kale botanische tuin links liggen, maar kom je hier in de zomer of lente dan is het een mooie plek om even te picknicken. Bij de grote Universiteitsbibliotheek slaan we weer rechtsaf richting de oude stad. De Universiteitsbibliotheek is een enorm gebouw in een hele strakke zakelijke stijl ,maar met als bijzonder speels detail op iedere hoek een enorme uil op het dak.

benedenstad3

Vanachter de bibliotheek loop je door het parkje richting het theater. (je loopt dan evenwijdig aan de Marka Marulica) Hier in dit stukje vind je een aantal bijzondere gebouwen. Het grote Nationale Theater van Zagreb natuurlijk. Wederom een bijzonder groot en pompeus, dit keer wat meer Barok gebouw. Het gebouw dat je echter eerst aan je rechter hand tegenkomt vinden we net zo bijzonder. Dit is de toneelacademie van Zagreb en is volledig opgetrokken uit bakstenen. In groot contrast staat het zeer moderne gebouw aan de overkant. Een hypermoderne structuur met neonkleuren en veel glas en staal herbergt het conservatorium van Zagreb. Het oude gebouw van het handwerkmuseum maakt het plein compleet. Dit laatste stukje van onze toer door de benedenstad geeft een mooi beeld van dit gedeelte van Zagreb. Een strak recht stratenpatroon met prachtige grote huizen en overal waar je kijkt musea. Er zijn maar weinig plaatsen op de wereld waar je op zo’n klein stukje zoveel musea kunt vinden. Vanaf het theater lopen we rechts schuin de Masarykova straat in.

benedenstad4

benedenstad5

16:05 uur – borreltijd in de Oriënt Express

Onze wandeling door de benedenstad eindigt in de Teslastraat. Hier vind je een bijzonder café. Wie binnenstapt in café Oriënt Express waant zich in een restauratiewagen van zo’n oude chique trein. De hele zaak ziet er uit als een trein wagon met gouden buizen en groen leren bekleding. Zelfs het bordje aan onze tafel waarschuwt ons niet te ver uit het raam te hangen. De zaak is helemaal in de stijl van de oude 19e eeuwse treinreizen in de jas van een leuk bruin café. Na onze wandeling door de benedenstad hebben we flinke dorst. We nemen een biertje en vergapen ons aan het interieur.

orientexpres

17:10 uur – Ozcusko café

Met een kleine omweg zijn we op weg naar ons hotel. Van het warme en rokerige Oriënt Expres worden we na een dag in de buitenlucht wat rozig dus lopen we na ons biertje eerst een stukje voor dat we nog een kroeg opzoeken. De Kroaten zijn echte bierdrinkers en een van de meest gedronken biermerken is Ozcusko. Aan het begin (gekeken vanaf de benedenstad) van de Tkalciceva vind je het Ozcusko café. Een heel café gewijd aan het lekkerste bier van Kroatië. Daar moeten we natuurlijk even naar binnen om te proeven. Het is er op deze zaterdagmiddag gezellig druk met zowel toeristen als locals. We kletsen even met een dame uit Montenegro die hier op familiebezoek is en de vriendelijke bardame. Ondanks dat Kroatië tegenwoordig een zelfstandig land is merk je nog overal de banden met het oude Joegoslavië. De verschillende landen delen immers dezelfde geschiedenis ,maar ook familieleden wonen na de splitsing van Joegoslavië ineens in verschillende landen. Op verschillende plekken in de stad is de herinnering aan de oorlog nog erg vers. De dame uit Montenegro weet dit mooi uit te leggen.

ozusjko

Onze bardame Ingrid wil weten waar we gaan eten vanavond. Ze kent het restaurant en als ik vraag of een reservering nodig is belt ze prompt even met het restaurant en regelt het voor ons. Dat is nog eens service. Wij gaan nog even naar het hotel om ons op te frissen en dan lekker uit eten.

20:00 uur – diner bij Vinodol

Als de barvrouw en de receptioniste van je hotel je afzonderlijk beweren dat dit een goed restaurant is dan kun je natuurlijk niet verkeerd zitten. En dat doen we ook zeker niet. Vinodol is een zaak met een, voor Kroatische begrippen, erg modern interieur en het zit deze zaterdagavond helemaal vol met Kroaten. Dat is altijd een goed teken. De kaart bij Vinodol is echt Kroatisch. We nemen vooraf een voorgerecht om te delen en dat is maar goed ook. We moeten ons best doen om het bordje met Kroatische vleeswaren op te krijgen. Het is echt heerlijk! Op het bord liggen diverse lokale specialiteiten waaronder een hertenham en schapenkaas van het eiland Pag. We drinken er een heerlijke Bosnische wijn bij. Een absolute aanrader. Bosnië staat als wijnland nog niet op de kaart, maar dat is geheel onterecht. Als hoofdgerecht krijg ik een stukje heerlijk lamsvlees en mijn tafelgenote een stukje kalfsvlees met Dalmatische ham en kaas. Het eten is zoals we dat in Kroatie gewend zijn. Simpel zonder veel poespas , maar wel super van smaak. We eindigen het diner met een kopje espresso en limonchello.

vinodol

voorgerecht

Onderweg naar het hotel borrelen we nog even na op een van de terrassen op de Bogoviceva. Ondanks dat het toch behoorlijk koud is deze avond zitten de terrassen bomvol. Onder de warmte lampen is het goed toeven en erg gezellig. Jong en oud doet zich op het warme terras te goed aan koffie, cocktails en allerlei lekkere gebakjes. Wij nemen nog een Kroatische schnaps tot besluit en lopen terug naar ons hotel. Zagreb was absoluut de moeite waard. Een superleuke bestemming voor wie graag een korte steden trip wil doen. Een mooie stad met veel historie waar een leuke relaxte sfeer hangt.

uitzicht

Heb je meer tijd in Zagreb?

Murals

In Heel Zagreb zijn meerdere muurtekeningen te vinden. Je moet er vaak net even voor van de gebaande paden, maar dat is natuurlijk juist erg leuk. Voor alle locaties, en deze wisselen nog al eens, kijk je op deze website.

murals

Mirogoj begraafplaats

Een van de mooiste en bizarste plekken in Zagreb is de Miragoj begraafplaats. Deze enorme begraafplaats werd in de vorige eeuw gebouwd als laatste rustplaats voor de inwoners van Zagreb. De begraafplaats is prachtig en heeft graven van mensen van alle geloven. Een erg mooie en bijzondere plaats. Een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld. Vanaf Kaptol, voor de kathedraal neem je gemakkelijk de bus rechtstreeks naar de begraafplaats. Dit duurt ongeveer 15 min en om het half uur komt er een bus.

miragoj

Soortgelijke berichten

Zomers Dubrovnik
16 oktober 2015